ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόντι: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο

Μόντι: Δύσκολη η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε ομιλία του στη βουλή της Ρώμης τόνισε σήμερα ότι «η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα σπρεντ και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ως τώρα, η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους». Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.