ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Σύνοδος να βρει έναν τρόπο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού»

«Η Σύνοδος να βρει έναν τρόπο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού»

Ο ιταλός Ρομάνο Πρόντι και ο βέλγος Γκι Φέρχοφστατ, δήλωσαν ότι η σύνοδος των Βρυξελλών πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να μειωθούν τα πολύ υψηλά επιτόκια

με τα οποία δανείζεται η Ιταλία και να δώσει στον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι τα μέσα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.

«Η σύνοδος πρέπει να δώσει μια απάντηση στα αιτήματα του Μάριο Μόντι», δήλωσε ο Φέρχοφστατ με την ευκαιρία της παρουσίασης στον Τύπο μιας «ομοσπονδιακής πράξης» που θα δοθεί στους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι δύο πρώην ηγέτες είναι μέλη της ομάδας Σπινέλι, μιας πρωτοβουλίας που έχει στόχο την επανέναρξη της συζήτησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην οποία ανήκουν πολλοί ευρωβουλευτές.

«Θα είναι αδύνατο να βοηθήσουμε την Ισπανία και την Ιταλία αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν τα σπρεντ και γι' αυτό υπάρχουν διάφορες λύσεις στο τραπέζι», πρόσθεσε ο Φέρχοφστατ, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας.

«Ο Μάριο Μόντι έχει κάνει ό,τι του έχουμε ζητήσει και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρομάνο Πρόντι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός «δεν πρέπει να παραιτηθεί» αν δεν λάβει αυτό που έχει ζητήσει «γιατί είναι επικεφαλής της καλύτερης κυβέρνησης που θα μπορούσαμε να έχουμε», υπογράμμισε ο Πρόντι.

Ο Μόντι έχει ζητήσει να υιοθετηθεί μια «ασπίδα κατά των σπρεντ», ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και την ΕΚΤ να αγοράζουν το χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά έχουν υιοθετήσει μέτρα λιτότητας, όταν τα επιτόκια δανεισμού τους ξεπερνούν ένα ποσοστό.