ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Όχι άλλα χαράτσια

Συνήγορος του Πολίτη: Όχι άλλα χαράτσια

Σε ανακοίνωση - καταπέλτη προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις την ώρα που καμία προσπάθεια δεν γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί με τον συνήθη φόρο εισοδήματος και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών».

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, η ανεξάρτητη αρχή με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται στους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, από τις μέχρι σήμερα αναφορές προκύπτει ότι ένας χιλιάδες νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα εν μέσω συνεχόμενης μείωσης εισοδήματος. Οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη, ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού.