ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: «Βιώσιμο φορολογικό σύστημα και όχι φοροεπιδρομή»

Κορκίδης: «Βιώσιμο φορολογικό σύστημα και όχι φοροεπιδρομή»

Την ελπίδα του ότι η Ελλάδα σύντομα θα καταφέρει να αναπτυχθεί πραγματικά και να αυξήσει τις εξαγωγές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στην Αθήνα με θέμα «Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση».

Συμπλήρωσε ότι οι εξαγωγές των αδιάθετων υπολοίπων δεν μπορεί να λογίζονται ως εξαγωγική ανάπτυξη και συμπλήρωσε ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η βελτίωση των όρων διεθνοποίησης της αγοράς.

Στη συνέχεια ανέφερε τα προβλήματα γραφειοκρατίας στην χώρα που ανακόπτει τις εξαγωγές. Ενδεικτικά, ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι 20 ημέρες στην Ελλάδα αντί 12 ημέρες στην ΕΕ, τα συνοδευτικά έγγραφα είναι 5 στην ελληνική περίπτωση και 4 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσον αφορά τις εισαγωγές, το μέσο κόστος εισαγωγών είναι 1266 δολάρια στην Ελλάδα και 1098 δολάρια στην ΕΕ, ο χρόνος διεκπεραίωσης 25 ημέρες στην Ελλάδα έναντι 12 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 6 ημέρες με 5 σε ευρωπαϊκό επίπεδο έξοδα εκτελωνισμού 40 ευρώ στην Ελλάδα και 7 ευρώ στην ΕΕ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε ως Έλληνες επιχειρηματίες για να ανοιχτούμε και σε άλλες αγορές είναι μέτρα φιλικά και όχι στραγγαλισμού», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.