ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: «Εξοργιστική» η κριτική 160 οικονομολόγων

Σόιμπλε: «Εξοργιστική» η κριτική 160 οικονομολόγων

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία 160 Γερμανών οικονομολόγων ενάντια στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον Χανς Βέρνερ Ζιν, απηύθηαν δημόσια έκκληση την Πέμπτη, στους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές της περιφέρειάς τους.

Εκτός των άλλων, κάνουν λόγο για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία».

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο "τραπεζικά χρέη" υπεύθυνα» και υποστήριξε ότι «δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό τους ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη. «Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.