ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόλαση» περιμένει τον Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες

«Κόλαση» περιμένει τον Υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες

Αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του θα έρθει την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών όλων των χωρών της ευρωζώνης, η πρώτη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους συναδέλφους του, αναμένεται να γίνει με ορισμένους εξ αυτών σε εξαιρετικά εχθρικό κλίμα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων, που έχουν υπάρξει, σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου. Η θεματολογία του Συμβουλίου θα είναι μεγάλη, αν και στις Βρυξέλλες δεν θεωρούν, ότι θα ληφθούν σύντομες αποφάσεις.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συζητηθούν το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, το αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, καθώς και τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι και τόσο απλό να βρουν εύκολα τον δρόμο της συνεννόησης, καθώς ήδη σκληραίνει ακόμα περισσότερο η στάση των παραδοσιακά «σκληροπυρηνικών» χωρών, όπως των Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας.