ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Να παρθούν γρήγορα τα μέτρα των 3 δισ.

Στουρνάρας: Να παρθούν γρήγορα τα μέτρα των 3 δισ.

Να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων, τόνισε ως ανάγκη σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία.

Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Εντωμεταξύ, μία πρώτη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, τον οποίο δέχθηκε στη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.