«Πυρ ομαδόν» από Ε.Ε για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα

Newsroom Newsroom

«Πυρ ομαδόν» από Ε.Ε για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα

«Το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει αποκλίσεις στους 210 από τους 300 στόχους», ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και απάντησε, ότι θα πρέπει να περιμένει την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου, για να αξιολογήσει τις ακολουθούμενες πολιτικές και τη συμμόρφωση με τους στόχους του Μνημονίου. «Όταν ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας, θα μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε σχόλια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε, ότι οι συμφωνίες με την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις «περιλαμβάνουν δεσμεύσεις επί της ουσίας και επί του χρόνου». Σημείωσε ακόμη ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα και πρόσθεσε ότι, όταν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση, θα καταστεί δυνατό, επί αυτής της βάσης, να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως επισήμανε ότι δεν διαθέτει ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο επί προφορικών υποθέσεων.

Λιγότερο φειδωλός όμως στις αντιδράσεις του και στις δηλώσεις του, ήταν για άλλη μία φορά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ: «Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio, τονίζοντας ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της. Σχολιάζοντας το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε: «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα περιμένει και εκείνος την έκθεση της Τρόικας. Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. «Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ' επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειες της σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παράταση των προθεσμιών εφαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων», όπως αναφέρει.

«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει επικρίνει πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικα για έλλειψη κοινωνικής ισορροπίας, αλλά ήταν πάντα σαφής ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και στοχευμένων, λογικών περικοπών στις δαπάνες», δηλώνει ο Χάνες Σβόμποντα και καλεί τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αναλάβει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Εναπόκειται τώρα στη νέα κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στον υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Στουρνάρας έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να το πράξει αυτό γρήγορα και αποτελεσματικά» επισήμανε ο κ. Σβόμποντα και κατέληξε: «Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Διαβάστε επίσης:

Φ. Ρέσλερ: Καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved