ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο – γέφυρα ζητεί η Ελλάδα από την τρόικα

Δάνειο – γέφυρα ζητεί η Ελλάδα από την τρόικα

Έκτακτο δάνειο ζητά η Ελλάδα από την τρόικα, προκειμένου να καλύψει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και τους τόκους 600 εκατ. Ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου, καθώς και να καλύψει εσωτερικές υποχρεώσεις της.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος τους είναι η εξασφάλιση ενός δανείου γέφυρα, μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η τρόικα μάλλον απορρίπτει το σχετικό αίτημα, καθώς θεωρεί μη ρεαλιστική μια τέτοια συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αργότερα, όταν «η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα» υλοποίησης του Μνημονίου, αναφέρουν οι δανειστές.

Η εναλλακτική λύση, που αφορά μόνον το σκέλος της κάλυψης των ομολόγων, προβλέπει την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, που θα προέλθουν μέσω έμμεσης; Χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς αυτή θα χορηγήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που αγοράζουν τα γραμμάτια. Για τον λόγο αυτό και το σενάριο Β θα συζητηθεί με την τρόικα τις επόμενες μέρες και ειδικά με την ΕΚΤ.