ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης το 2012

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης το 2012

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκαν, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κρούγκμαν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης εντός του 2012, σε αντίθεση με την Ισπανία, για την οποία υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, επέκρινε την αντίδραση του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι».

Ο Πολ Κρούγκμαν χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία και υποστήριξε πως η χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012.

Επίσης, επισήμανε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής», υποστηρίζοντας ότι η καγκελάριος έχει δύο επιλογές, δηλαδή «είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο».