ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για τις αλλαγές που ζητάει σε πρώτη φάση η Τρόικα

Προβληματισμός για τις αλλαγές που ζητάει σε πρώτη φάση η Τρόικα

Οι πρώτες αλλαγές που ζητάει η Τρόικα να γίνουν είναι στις δόσεις για την απόδοση του οικογενειακού φόρου εισοδήματος.

Η Τρόικα διαφωνεί με το όριο των 100.000 ευρώ και επάνω και τις 10 δόσεις και επιθυμεί ένα όριο οικογενειακού εισοδήματος στα 60.000 ευρώ και τις 7 δόσεις. Ο κύριος προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως, είναι εάν η Τρόικα δεχτεί τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην θιγούν τα ειδικά μισθολόγια και το επίδομα των κτηνοτρόφων.

Την Κυριακή το πρωί θα γίνει νέα συνάντηση με την Τρόικα και έτσι ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συζητήσεων για τα 11,5 δισ., ώστε η κυβέρνηση να τα έχει ανακοινώσει τα μέτρα μέχρι το τέλος Αυγούστου και η Τρόικα να έχει συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο. Η τρόικα ζητά πάντως μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από τα υπουργεία. Τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012 εκκρεμούν, ενώ οι προβλέψεις για την φετινή ύφεση και για τα επόμενα χρόνια (έως το 2016) θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων που θα υπάρξουν.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ξέρει συντομότερα που θα καταλήξει η διαδικασία, ώστε να έχει όπλα στην «φαρέτρα» του, όταν ανέβει στις 24 Αυγούστου στην Γερμανία για να συζητήσει με την Καγκελάριο Μέρκελ και την επόμενη ημέρα στην Γαλλία και τον Πρόεδρο Ολάντ, τις θέσεις της Κυβέρνησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα.