ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερική: Μία πλήρης ένωση θα έλυνε τα προβλήματα της Ευρωζώνης

Αμερική: Μία πλήρης ένωση θα έλυνε τα προβλήματα της Ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε σήμερα ότι μια δημοσιονομική ένωση θα επιτρέψει στη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει «πολλά από τα προβλήματά της», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτό είναι «πολύ πολύπλοκη».

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ δύσκολη. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι (οι χώρες της ζώνης του ευρώ) διαθέτουν μια ενιαία κεντρική τράπεζα όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουν μια μοναδική και ίδια δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Μπερνάνκι σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Μπερνάνκι, μια δημοσιονομική ένωση θα επιτρέψει «χωρίς αμφιβολία στη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματά της», ανάμεσα τους και τις εντάσεις στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με την κρίση χρέους των κρατών. Ο πρόεδρος της Federal Reserve αναγνώρισε πάντως ότι η διαδικασία για να γίνει αυτό θα είναι αναγκαστικά «πολύπλοκη»: «Το να επιτευχθεί (αυτή η ένωση) είναι πολύ δύσκολο, επειδή υπάρχουν 17 διαφορετικές χώρες (στη ζώνη του ευρώ) και κάθε φορολογούμενος θέλει η χώρα του να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο».

Διαβάστε επίσης:

Το SPD υιοθετεί την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επίσης πρόσφατα απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να πραγματοποιήσει μια δημοσιονομική ένωση. Ο Μπερνάνκι επανέλαβε επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, περιορίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και τροφοδοτώντας τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η κρίση στην Ευρώπη «επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη» στις ΗΠΑ, εκτίμησε τέλος ο κ. Μπερνάνκι.