ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Συρρίκνωση παρουσίασε το Β΄τρίμηνο η συνολική οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι πιέσεις από τη κρίση χρέους έχουν οδηγήσει σε ύφεση τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Το ΑΕΠ στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,2% σε σύγκριση με τη στασιμότητα του α’ τριμήνου, ενώ σε ετήσια σύγκριση η συρρίκνωση ανέρχεται στο 0,4%. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών, ενώ ορισμένες μεγάλες εταιρείες προβαίνουν ή έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας, όπως η Deutsche Bank.

Ωστόσο, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, το ΑΕΠ είχε άνοδο 0,3% το β’ τρίμηνο, από το 0,5% του πρώτου, που όμως ήταν καλύτερο από το 0,2% των εκτιμήσεων. Στάσιμη για τρίτο τρίμηνο παρέμεινε η οικονομία της Γαλλίας, ενώ η Ιταλία είχε υποχώρηση 0,7%.Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,4%, μετά από υποχώρηση 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Μεγαλύτερη συρρίκνωση παρουσίασε η Πορτογαλία, στο 1,2%, ενώ σε ύφεση παρέμεινε και η Κύπρος. Η Eurostat δεν παρείχε στοιχεία για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, όπου ωστόσο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες υποχώρηση ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο στο 6.2%.

Διαβάστε επίσης:

Der Spiegel: Οι αγορές ετοιμάζονται για κατάρρευση του ευρώ

Economist : Βερολίνο δράσε τώρα!