ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορία έως τις 10/09 για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι ΔΕΚΟ

Διορία έως τις 10/09 για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι ΔΕΚΟ

Διορία έως τις 10 Σεπτεμβρίου όρισε το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιό του προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου, καθιστώντας σαφές ότι... σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα καταργηθούν από τις θέσεις που κατέχουν.

Έως τη διορία αυτή οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τυχόν άλλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από την Γενική κυβέρνηση, καλούνται να αποστείλουν:

• οικονοµικό απολογισµό έτους 2011 µέσω Ο.Π.Σ., συνοδευόµενο από τις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις (Ισολογισµός, Αποτελέσµατα Χρήσεως κ.λ.π.).

• έκθεση πεπραγµένων του διοικητικού συµβουλίου έτους 2011 και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή καθώς και αντίγραφο πρακτικού της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης . Σηµειώνεται ότι τα Ν.Π.Ι.∆. που τηρούν Γ΄ Κατηγορίας βιβλία αλλά βάσει καταστατικού δεν συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων, θα αποστείλουν µόνο τις εγκεκριµένες από την διοίκηση ή το αρµόδιο διοικητικό όργανο, ετήσιες οικονοµικές τους καταστάσεις, εγκεκριµένες από ορκωτό ελεγκτή.

• τον οικονοµικό απολογισµό του πρώτου εξαµήνου έτους 2012

• την πιθανή εκτέλεση του οικονοµικού προϋπολογισµού έτους 2012

• το σχέδιο του οικονοµικού προϋπολογισµού έτους 2013, καθώς και την εισηγητική έκθεση τεκµηρίωσής του.

Κατ' εφαρµογή των ιδίων διατάξεων, κάθε φορέας οφείλει επιπρόσθετα να καταρτίζει και να αποστέλλει:

• µηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης (προσλήψεις, αποχωρήσεις),

• τριµηνιαία έκθεση πεπραγµένων, η οποία περιλαµβάνει τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσµατικότερη λειτουργία του και την βελτίωση των οικονοµικών του µεγεθών,

• τριµηνιαία έκθεση που αφορά σε αποκλίσεις από τον ετήσιο προϋπολογισµό ή το επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς και στην αιτιολόγηση και στα µέτρα αντιµετώπισής τους,

• κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή του κανονισµού λειτουργίας καθώς και κάθε µέτρου που επηρεάζει σηµαντικά τα οικονοµικά αποτελέσµατα πριν τεθεί σε ισχύ,

• κατάλογο όλων των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας και της νοµικής και πραγµατικής κατάστασης του φορέα, ο οποίος επικαιροποιείται κατ έτος.

Κατ εφαρµογή των διατάξεων των άρθρων 5 και 6 του Ν. 3429/2005, κάθε φορέας πρέπει να καταρτίσει και να αποστείλει το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2013-2016. Οι φορείς που έχουν ήδη αποστείλει µεσοπρόθεσµες δράσεις ή επιχειρησιακά σχέδια για την περίοδο 2012-2015, καλούνται να τα επικαιροποιήσουν. Επισηµαίνεται ότι τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια των φορέων πρέπει να υποβληθούν µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου δια των εποπτευόντων Υπουργείων, προκειµένου να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν από τη ∆ιϋπουργική Επιτροπή ∆ηµοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισµών του άρθρου 10 του Ν. 3429/2005.

Κατ εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011, κάθε φορέας θα πρέπει µε το πέρας εκάστου τριµήνου και εντός είκοσι ηµερών να υποβάλλει αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης του µέσου κατά κεφαλήν κόστους των πάσης φύσεως αποδοχών που προσδιορίζεται από τις λοιπές σχετικές διατάξεις του άρθρου.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η µη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων που αιτούνται από το Υπουργείο, δύναται να επιφέρει κυρώσεις. Ειδικότερα, µεταξύ άλλων, δύναται να δεσµευθούν έσοδα από τον Τακτικό Προϋπολογισµό ή το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, καθώς και να παυθούν από τα καθήκοντά τους ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύµβουλος και τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου.