ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

La Republica: «Η έξοδος της Ελλάδας δεν αποτελεί, πια, ταμπού»

La Republica: «Η έξοδος της Ελλάδας δεν αποτελεί, πια, ταμπού»

«Οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί, πια, ταμπού», αναφέρει, σήμερα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Ο πραγματικός κίνδυνος, όμως, είναι η μετάδοση της κρίσης. Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδώνα», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η «Λα Ρεπούμπλικα» , υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια και μετά από τριάντα συμβούλια κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασπίδα ικανή να προστατέψει το ευρώ. Και για τον λόγο αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση παραμένει η διάσωση της Ελλάδας, όποιο και αν είναι το σχετικό κόστος».

Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 20%, υποτίμηση του 50% του νομίσματος και πληθωρισμό που θα εκτιναχθεί, πάντα, περίπου στα ίδια επίπεδα.

«Η Ευρώπη, για να έχει ήσυχη την συνείδηση της, μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος ταμείου αλληλεγγύης, που δεν θα χρησιμεύσει, όμως, και πολύ», προβλέπει ο Ιταλός αναλυτής Έττορε Λιβίνι.

Η «Λα Ρεπούμπλικα», προσθέτει, επίσης, ότι η χώρα μας, σε ένα τέτοιο σενάριο, «δεν θα κατάφερνε να επωφεληθεί ιδιαίτερα της υποτίμησης της δραχμής, διότι η εφοπλιστική βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια λίγων οικογενειών οι οποίες σκέπτονται ήδη σε δολάρια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού».

Ο μόνος τομέας που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις από την έξοδο από το Ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, είναι εκείνος του τουρισμού.