ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσμουσεν: Διαχειρίσιμη αλλά δαπανηρή η έξοδος της Ελλάδας

Άσμουσεν: Διαχειρίσιμη αλλά δαπανηρή η έξοδος της Ελλάδας

«Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά θα συνοδευόταν από απώλεια ανάπτυξης, άνοδο της ανεργίας και θα ήταν πολύ δαπανηρή», σημειώνει σε συνέντευξή του το μέλος της ΕΚΤ Γέργκ Άσμουσεν.

«Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στην νομισματική ένωση», υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Frankfurter Rundschau, διευκρινίζοντας ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη» επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι.

«Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο κ. Άσμουσεν εκφράζει παράλληλα την έκπληξη του που ορισμένοι αντιμετωπίζουν με τόση ελαφρότητα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Εκπλήσσομαι βλέποντας με πόση ελαφρότητα ορισμένοι κερδοσκοπούν πάνω σε μια έξοδο καθώς και την περιφρόνηση με την οποία μιλούν για μέλη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», σημειώνει ο κ. Άσμουσεν .