ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με φόντο την Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ

Με φόντο την Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ

Να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να βρουν κοινή θέση έναντι της χώρας μας θα επιχειρήσουν η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, που θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά με το χειρισμό της κρίσης χρέους και το ελληνικό πρόβλημα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη και σαφής στάση όσον αφορά στο αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, τα «αγκάθια» των δύο πλευρών παραμένουν, ενώ το Βερολίνο παραμένει αδιάλλακτο στη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδος. Αντιθέτως, το Παρίσι κρατά πιο χαμηλούς τόνους, δείχνοντας να προτιμά μια πιο ήπια τακτική.

Τα «αγκάθια» Γαλλίας-Γερμανίας

Κομβικό σημείο στη διαφωνία Μέρκελ-Ολάντ παραμένει το ενδεχόμενο παροχής τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και η δυνατότητα επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθεί η χώρα μας.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα ζητήματα αυτά, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, που φέρεται θετικός στο ενδεχόμενο τρίτης βοήθειας προς την Ελληνική πλευρά, ώστε να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη.

Μια άλλη διαφωνία προέκυψε και για το... «τελετουργικό» της συνάντησης. Σύμφωνα με το AFP, ο Ολάντ θέλησε να δοθεί συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, σε αντίθεση με τη Μέρκελ που τάχθηκε υπέρ της έκδοσης μιας σύντομης δήλωσης.

Σκληρή στάση της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της την Πεμπτη, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή, οπότε και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διευκρινίζοντας: «Θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα».