ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»

«Ναι, η Ελλάδα μπορεί και η Ευρώπη είναι δίπλα της, προκειμένου να τη στηρίξει τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις αναπτυξιακές της προσπάθειες»

δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Μιλώντας στο ΑμΠΕ ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να διατηρηθεί από την κυβέρνηση αυτό το μομέντουμ, προκειμένου οι προσπάθειές της να αποτυπωθούν σε μια θετική αξιολόγηση της τρόικας, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δόση των 31 δισ. ευρώ.

«Τα μέτρα των 11,5 δισ. για τη μείωση του ελλείμματος είναι ειλημμένη δέσμευση βάσει του δεύτερου μνημονίου και έπρεπε να είχαν ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012», υπενθύμισε ο κ. Καρβούνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι βραχείας απόδοσης, τα διαρθρωτικά αφορούν το μέλλον της χώρας και είναι πολλαπλάσιας απόδοσης των δημοσιονομικών».

«Σ' αυτά περιλαμβάνονται η απελευθέρωση επαγγελμάτων και κλειστών αγορών, ο έλεγχος και η είσπραξη φόρων, οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, θέματα τα οποία θα συνυπολογιστούν στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας», είπε.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η αρχή της αλλαγής του ευρωπαϊκού κλίματος έναντι της Ελλάδας έγινε με την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Αθήνα έπειτα από τρία χρόνια και με την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήρθε να επισφραγίσει τη βούληση της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης και προειδοποίησε ότι κάθε κέρδος μπορεί να εξανεμιστεί αν η χώρα δεν μετατραπεί σύντομα και χειροπιαστά από βαρίδι σε θετικό παίκτη για την Ευρώπη.