ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κ. Χατζηδάκης, η FAZ και οι «ελεύθερες οικονομικές ζώνες»

Ο Κ. Χατζηδάκης, η FAZ και οι «ελεύθερες οικονομικές ζώνες»

Δυσφορία επιχειρηματιών από τις δηλώσεις Χατζηδάκη και τη διάσταση που δίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Ένα σημερινό δημοσίευμα της “Frankfurter Allgemeine” για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες και τις δηλώσεις του κ. Κωστή Χατζηδάκη ήταν αρκετό για να σηκωθεί θόρυβος σχετικώς με όσα είχε στην ατζέντα του από την εποχή πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επιχειρηματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης προωθεί άμεσα ένα έργο που έπρεπε να έχει παραδοθεί από το 2007. Πρόκειται για το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένη λύση για την αποθήκευση και διαμετακόμιση φορτίων από την Κίνα προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων ψέγουν τον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι τώρα θέλει να δημιουργήσει «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» για να προχωρήσει στην «κινεζοποίηση» του Πειραιά και την πιθανώς τη «γερμανοποίηση» του Θριασίου.

Οι ίδιοι λένε μάλιστα ότι σε κάποιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics είχε επισημανθεί τότε στον κ. Χατζηδάκη η επιτάχυνση των διαδικασιών λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Εξηγούν μάλιστα ότι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί λόγω των δραστηριοτήτων logistics στους λιμένες του Αμβούργου και του Άμστερνταμ δεν θα ήθελαν να συγκεντρωθεί διαμετακομιστικό έργο στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη προς ολόκληρη την Ευρώπη διότι θα έχαναν χρυσοφόρες δουλειές. Τώρα που δεν έχει γίνει τίποτε και η χώρα βρίσκεται σε κρίση μπορούν να το παίξουν επενδυτές, να μη χάσουν συμβόλαια και να κάνουν τις δουλειές τους με συνθήκες Βαλκανίων.

Για δες τι μαθαίνει κανείς ύστερα από ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Φυσικά τώρα θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος ο κ. Χατζηδάκης…

Ρoή Ειδήσεων