ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ενάμιση μήνα συρρικνώθηκε η τουριστική περίοδος για τους Έλληνες

Στον ενάμιση μήνα συρρικνώθηκε η τουριστική περίοδος για τους Έλληνες

Ευτυχώς οι άνθρωποι του τουρισμού αισιοδοξούν για τις αφίξεις από το εξωτερικό για το μήνα Σεπτέμβριο.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Όπως είναι γνωστό, η τουριστική περίοδος φέτος στη Ελλάδα άργησε να ξεκινήσει, κυρίως λόγω των πολλών ακυρώσεων από το εξωτερικό όταν ακόμη η χώρα μας προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της με τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο δεύτερος λόγος, βέβαια, ήταν πως τα οικονομικά των ίδιων των Ελλήνων μείωσαν κατά πολύ τον χρόνο των διακοπών τους, με αποτέλεσμα η τουριστική περίοδος για το μέσο Έλληνα να ξεκινήσει στην ουσία από τα μέσα Ιουλίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δούλεψαν –στην ουσία- μόνο 45 μέρες με Έλληνες. Και, όπως είναι φυσικό, η πληρότητά τους παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. Το καλό νέο είναι ότι οι ξένοι (κυρίως οι Γερμανοί) που ακύρωσαν διακοπές για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να ταξιδέψουν στη χώρα μας και οι κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι συνήθως.

Συζητώντας με ανθρώπους της αγοράς, αλλά και με απλούς ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, όλοι έχουν να πουν (εκφράζοντάς το με ευχάριστη έκπληξη) πως ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας καλός μήνας, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν διαφαινόταν ότι θεωρητικά ξεκινούσε η σεζόν, στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου.

Μέγιστη πληρότητα στο 75%

Στις Κυκλάδες, ακόμη και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η πληρότητα έφτασε το πολύ στο 75%, αρκετά μακριά από το 90% ή και το 100% άλλων χρόνων. Η Τήνος, για παράδειγμα, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όταν γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 75% σε πληρότητα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50% λιγότεροι Έλληνες σε σχέση με πέρσι έκαναν κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα ή ξενοδοχεία σε ολόκληρη την χώρα. Οι περισσότεροι προτίμησαν τα εξοχικά τους ή σπίτια φίλων, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δεν έφυγαν καθόλου διακοπές. Αυτό το σκηνικό, σε συνδυασμό με την κατά 25% μείωση των αφίξεων από το εξωτερικό, οδήγησε στην σχετικά χαμηλή πληρότητα που σημειώθηκε ακόμη και στην κορύφωση της σεζόν. Βεβαίως, οι προβλέψεις στην αρχή της ήταν ακόμη πιο δυσοίωνες, αφού η ροή τουριστών από το εξωτερικό αναμενόταν ακόμη πιο μικρή. Ευτυχώς, μετά και το αποτέλεσμα τον εκλογών τα τουριστικά γραφεία άρχισαν να ξαναδέχονται κλήσεις για κρατήσεις και το κλίμα αντιστράφηκε –και όπως όλα δείχνουν, τα καλά νέα θα γίνουν ακόμη καλύτερα τον Σεπτέμβριο.

Χαμηλές τιμές, μικρή προσέλευση

Τους Έλληνες δεν κατάφεραν να τους πείσουν ούτε οι χαμηλές τιμές των δωματίων να πάνε διακοπές. Σε πολλά κυκλαδίτικα νησιά μπορούσε κανείς να βρει δωμάτιο ακόμη και με 35 ευρώ, μια τιμή που μας γυρίζει πίσω στο 2005. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πτώση στον τζίρο των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων να φτάνει στο 50%.

Τα πιο μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε η Πελοπόννησος και αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου. Αντίθετα, πολύ καλά τα πήγε η Χαλκιδική, αφού χάρη κυρίως στον τουρισμό από την Ρωσία, η πληρότητα άγγιξε μέχρι και το 90%. Επίσης, η Κως και η Ρόδος, που έχασαν μικρό μόνο μέρος από τον τουρισμό τους από το εξωτερικό, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, που λειτουργούν με τα προγράμματα all-inclusive, καθώς και τα Επτάνησα που βασίστηκαν στους Ιταλούς και τους Άγγλους. Κοινώς, οι τουριστικές περιοχές που παραδοσιακά ελκύουν ξένους είχαν φέτος το καλοκαίρι πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτές που στηρίζονται κυρίως στους Έλληνες τουρίστες.

Διαβάστε επίσης:

Θράκη: Δύσκολη αλλά με προοπτικές η φετινή χρονιά για τον τουρισμό

Τελικά οι Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα