ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα» βλέπει αυστριακός οικονομολόγος

«Μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα» βλέπει αυστριακός οικονομολόγος

«Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολλά, τίθεται μόνο το ερώτημα αν άλλαξαν αρκετά», τονίζει ο πρόεδρος της «Euro Working Group», πρώην ανώτατος αξιωματούχος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών και γνωστός οικονομολόγος, Τόμας Βίζερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν», συμπληρώνοντας πως έχει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Θεωρεί πως μέσα στο 2013, μερικές νοτιοευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να εξέρχονται από την ύφεση, ενώ βλέπει να έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, η πολιτική πρόθεση να συνεχιστεί η βοήθεια προς αυτές τις χώρες.

Ως λόγο αυτής της αλλαγής προθέσεων, πιστεύει, αφενός, το ότι έχει γίνει σαφές στις βόρειες χώρες-μέλη πως είναι οι κύριοι κερδισμένοι της Νομισματικής Ένωσης, καθώς για μία δεκαετία υπήρξε τεράστια αύξηση των εξαγωγών τους προς Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, όπου εμφανίστηκε υπερβολική αύξηση των εισοδημάτων, ωστόσο θα ήταν άδικο να ειπωθεί ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Αφετέρου, συνειδητοποιείται τώρα περισσότερο πόσο ασύλληπτα ακριβό θα ήταν το κόστος, αν αφήνονταν να καταρρεύσουν αυτές οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες, από των οποίων την ανάπτυξη επωφελήθηκαν οι βόρειες χώρες και θα επωφεληθούν και τώρα επιπλέον, αν συνεχίσουν να τους προσφέρουν βοήθεια.

Σε σχέση με τις δυνατότητες διόρθωσης των λαθών που υπήρξαν στο σχεδιασμό του ευρώ, ο πρόεδρος του «Euro Working Group» παρατηρεί πως αυτή τη στιγμή «υπάρχει περισσότερο νόμισμα και λιγότερη οικονομία και ακόμη λιγότερη Ένωση», ωστόσο υπάρχουν και πολύ καλά μέσα στο πλαίσιο των ισχυόντων συνθηκών και δυνατότητες που απορρέουν από τα συντάγματα των επιμέρους χωρών. Και όλα αυτά βέβαια είναι λογισμικές διαδικασίες για να υπάρξει συντονισμός, που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι μια πολιτική διαδικασία.

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος, που είναι επικεφαλής της διαχείρισης κρίσης του ευρώ στις Βρυξέλλες, εμφανίζεται σίγουρος πως δεν θα υπάρξει ένα «Όχι» για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στις 12 Σεπτεμβρίου, παρά μόνον ίσως κάποιοι όροι προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Τόμας Βίζερ, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε άλλες αυστριακές εφημερίδες, είχε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις θέσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως είχε επισημάνει, οι οικονομικές της συνέπειες θα ήταν τόσο αρνητικές που δεν θα συνέφεραν σε καμία χώρα ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.

Επίσης, δήλωνε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και αισιόδοξος ότι από το 2013 η χώρα θα ανακάμψει, έστω και με αργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν πιστεύαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει σε αυτόν τον δύσκολο αλλά σωστό δρόμο, δεν θα είχαμε εγκρίνει τα πακέτα βοήθειας».