ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία τα 300 εκατ. για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην τελική ευθεία τα 300 εκατ. για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πολυπόθητο δάνειο των 300 εκατ. ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΠΔ δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει απευθείας το Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΑΓΗΕ, επειδή πρόκειται για νεοσύστατη εταιρία χωρίς ισολογισμό. Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αποφασίστηκε να δοθούν τα 100 εκατ. ευρώ στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (στην οποία οφείλονται 330 εκατ. ευρώ). Τα 130 εκατ. ευρώ θα δανειστεί η ΔΕΗ και ποσό 70 με 100 εκατ. ευρώ θα δοθεί στο ΛΑΓΗΕ.

Ουσιαστικά το δάνειο σπάει... στα τρία προκειμένου να προσπεραστούν τα νομικά προβλήματα και έτσι να κλείσει η "μαύρη τρύπα" των 300 εκατ. ευρώ στην αγορά ενέργειας.

Πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα για την "τριχοτόμηση" του δανείου ανήκει στον πρόεδρο του ΤΠΔ Αλέξανδρο Αντωνόπουλο. Η ΔΕΠΑ ως κερδοφόρα επιχείρηση έκανε χθες αίτηση και το ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε πέντε μέρες.

Έτσι, η ΔΕΠΑ θα μπορέσει να είναι συνεπής απέναντι στους προμηθευτές της με φυσικό αέριο ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα διακοπής παροχής αερίου.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας παραμένουν με τη ΔΕΗ να αναζητά ρευστότητα.