ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα, ειδικά μετά τις νέες απαιτήσεις της Τρόικας γύρω από τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και την απαίτηση για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αν και επίσημα δόθηκε μία εικόνα πιο διαλλακτική. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών λοιπόν, οι επικεφαλής της Τρόικας εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί σήμερα, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς. Παραμένουν όμως τα τέσσερα βασικά «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

«Υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη νέα τρίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, για να βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και ότι «υπήρξε πρόοδος», ενώ ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) μίλησε για «καλή συνάντηση».

Ο μεγαλύτερος από όλους τους «πονοκέφαλους» που έχουν προκαλέσει οι επικεφαλής της Τρόικας όμως στο οικονομικό επιτελείο, είναι η επιμονή τους να μην συμπεριλάβουν ως έσοδα του Κράτους τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των ΕΟΖ, όπου και εκεί εμφανίζουν οι επικεφαλής της Τρόικας τις ενστάσεις τους.

Τις οδηγίες για το πώς θα αντιμετώπιζε σήμερα τους επικεφαλής της Τρόικας ο Υπουργός Οικονομικών, φέρεται να της έλαβε χθες από τον ίδιο το Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς άλλωστε δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα συναντηθεί μαζί τους. Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί στο Eurogroup στη Λευκωσία. Ο υπουργός Οικονομικών αφού συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του, Πιέρ Μοσκοβισί την Πέμπτη θα πετάξει για την Λευκωσία, προκειμένου να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις κατευθύνσεις του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τρόικα που αναμένεται να αναχωρήσει αμέσως μετά το Eurogroup θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα τον επόμενο μήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ζητά η τρόικα

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο Μοσκοβισί

Συνάντηση Στουρνάρα – Λανγκάρντ την Παρασκευή στη Λευκωσία