ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο του Eurogroup

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται για το άτυπο Eurogroup, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει σήμερα.

«Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός, λίγο πριν τη συνεδρίαση.

Ο Σόιμπλε συστήνει υπομονή

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται και αυτός, συνέστησε στη χώρα μας υπομονή, μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup θα γίνει ενημέρωση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την τραπεζική εποπτεία και θα συζητηθεί εντατικά η τρέχουσα κατάσταση. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Ντράγκι βλέπει ήδη αποτελέσματα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στο άτυπο Eurogroup, δήλωσε ότι το νέο του πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων χρέους των χωρών της ευρωζώνης έχει ήδη «θετικά αποτελέσματα» που εκφράζονται με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Οι επενδυτές «επιστρέφουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη και αυτό είναι καλό για την οικονομία», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στη Γερμανία για το πρόγραμμα της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή του ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρών της ευρωζώνης και είναι πιθανόν να προκαλέσει πληθωρισμό, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει: «Ελέγχουμε τους κινδύνους». Και προσθέτει: «το να μην κάνουμε τίποτε ήταν πιο επικίνδυνο».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Σήμερα κρίνεται η εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας