ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 80.000 πολίτες δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

Πάνω από 80.000 πολίτες δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

Πάνω από 80.000 ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν πιαστεί στην ηλεκτρονική «τσιμπίδα» του taxisnet επειδή εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας θα ξεπεράσει τα 100.000, καθώς η διαδικασία για τον εντοπισμό τους συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα πολλά από αυτά είναι μεγάλου κυβισμού ΙΧ στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (π.χ. στα 4.000 κυβικών εκατοστών αντιστοιχούν τέλη 1.300 ευρώ). Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί περίπου 5 εκατ. δηλώσεις από το σύνολο των 5,5 εκατ.

Αυτήν την περίοδο καταχωρούνται και εκκαθαρίζονται σταδιακά οι περίπου μισό εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα ή ταχυδρομικά στις εφορίες. Όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή τους τότε υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που θα εντοπισθούν να μην έχουν πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους τα τέλη θα ξεπεράσει τις 100.000.

Στους φορολογούμενους που καταβάλουν εκπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας επιβάλλεται ως πρόστιμο το 100% του τέλους ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τέλη κυκλοφορίας η εφορία έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το ΙΧ και να καλέσει το φορολογούμενο να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης, αν το όχημα εντοπισθεί από αστυνομικό όργανο να μην έχει καταβάλει το τέλος τότε προβλέπεται η επιτόπια αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.