ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Le Soir: «Η κρίση της Ευρωζώνης επιτέλους πίσω μας;»

Le Soir: «Η κρίση της Ευρωζώνης επιτέλους πίσω μας;»

Με μια αισιόδοξη οπτική καταγράφει τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη η βελγική εφημερίδα Le Soir η οποία φαίνεται να αναρωτιέται: «Η κρίση της Ευρωζώνης επιτέλους πίσω μας;».

«Βρέθηκε επιτέλους μία αποτελεσματική προστασία για να σταματήσει η κρίση της Ευρωζώνης; Δεν θα τολμούσαμε να απαντήσουμε. Όμως, από την αρχή του μήνα, τα πράγματα πάνε καλύτερα, τουλάχιστον σε επίπεδο χρηματοοικονομικό» αναφέρει η βελγική εφημερίδα.

Μάλιστα κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τονίζοντας πως «τα επιτόκια των εύθραυστων χωρών πέφτουν, γεγονός που τους προσφέρει μία ανάσα: το ισπανικό δεκαετές επιτόκιο, π.χ. από 6,90% τον Αύγουστο, έπεσε στο 5,65%. Στο χρηματιστήριο, οι αξίες ανεβαίνουν: 13% για την BNP Paribas, μέσα σε δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, τονίζει πως η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. «Η ευρωπαϊκή οικονομία ξαναμπαίνει σε ύφεση, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και τα κράτη έχουν πολύ δυσκολία να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους».

Αναφερόμενη στον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, την Ελλάδα, τονίζει πως και εκεί η κρίση δεν έχει λυθεί. «Η Αθήνα, που πρέπει να αποπληρώσει σημαντικά ποσά αυτές τις ημέρες, ζητάει από τους πιστωτές της λίγο περισσότερο χρόνο για να ξαναφέρει τον προϋπολογισμό της σε ισορροπία».

Κλείνοντας, αναφέρει συγκεκριμένα τα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «εάν σημειώθηκε μία βελτίωση στο κλίμα σήμερα, είναι επειδή, μετά από τρία χρόνια κρίσης, πολλοί φάκελοι κατάφεραν να κλείσουν αυτές τις τελευταίες ημέρες: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε επιτέλους το "πράσινο φως" στη δημιουργία του MES, του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης».