ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Αρχών και τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Συνεργασία Αρχών και τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε θέσει τις προδιαγραφές και έχουμε κάνει, ήδη, τις συνεργασίες με τις τράπεζες, μετά από υπουργική απόφαση που μας επέτρεπε να ζητάμε τέτοιου είδους στοιχεία.

Τις επόμενες μέρες, θα τις οριστικοποιήσουμε» δήλωσε, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρης αναφορικά με τους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο κ. Θεοχάρης, εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο θα εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν: «Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε αναπτύξει έναν αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να υπολογίζουμε, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, πόσο είναι το διαθέσιμο εισόδημα του καθενός.

Έτσι, και στην περίπτωση των εμβασμάτων που βγαίνουν στο εξωτερικό και στην περίπτωση των δανείων, κοιτάζουμε να δούμε αν αυτό έχει σχέση με τα στοιχεία που το αντιπαραβάλλουμε. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, θα λάβουμε υπόψη την πρακτική που έχουν οι τράπεζες. Εκεί, οι τράπεζες έχουν μια πρακτική, αν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, να επιτρέπουν γύρω στο 40% του εισοδήματος και όταν πρόκειται για τα υπόλοιπα δάνεια, το 30%. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε το υποθετικό εισόδημα που οι τράπεζες υπολογίζουν και το εισόδημα που έχουμε εμείς».