ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική βιομηχανία ποτών στηρίζεται σε ούζο και τσίπουρο

Η ελληνική βιομηχανία ποτών στηρίζεται σε ούζο και τσίπουρο

Δραματική πτώση σημειώνει η ελληνική βιομηχανία ποτών, μετά τη μείωση της παραγωγής της το 2011, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, κατά 9,4%, έναντι πτώσης 7,6% το 2010, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, η πτώση του όγκου της παραγωγής της το πρώτο επτάμηνο του 2012 ανήλθε σε 10,8%, έναντι 6,7% του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής. Μειωμένη είναι η παραγωγή του κλάδου όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους. Επίσης, η πτώση του κύκλου εργασιών του κλάδου το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ήταν υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Ο κλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012 παρουσίασε, όπως προαναφέρθηκε, μείωση του όγκου της παραγωγής του κατά 10,8%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχε καταγραφεί το 2011 (7,4%).

Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αφορούν το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012, πτώση της παραγωγής παρουσιάζουν οι τέσσερις από τους πέντε υποκλάδους.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι, λικέρ) κατά 5,4%.

Αντιθέτως, μειώθηκαν κατά 11,1% η παραγωγή μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών, κατά 12,2% η παραγωγή αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών, κατά 0,5% η παραγωγή οίνων και κατά 12,1% η παραγωγή μπίρας.

O όγκος της παραγωγής ποτών στο επτάμηνο του 2012 βρέθηκε σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 15,1% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005. Η μέση τιμή του κλαδικού δείκτη παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012 (2005: 100 μονάδες) βρέθηκε στις 84,9 μονάδες.