ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Κολ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να βυθιστεί ξανά στα δεινά του πολέμου

Χ. Κολ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να βυθιστεί ξανά στα δεινά του πολέμου

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερο αίσθημα ενότητας, παρά την κρίση του ενιαίου νομίσματος.

Ο κ. Κολ, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων απ΄όταν ανέλαβε καγκελάριος της Γερμανίας, ο βετεράνος πολιτικός δήλωσε ότι « η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να βυθιστεί στα δεινά του πολέμου. Πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς μια ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρόνο που έχουμε μπροστά μας».

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας στο Βερολίνο, παρευρέθηκε και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία απευθυνόμενη στο κοινό, επαίνεσε το έργο του Κολ, αλλά παράλληλα υπερασπίστηκε τη δική της προσέγγιση σχετικά με την κρίση.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους όρους της οικονομικής βοήθειας, ενώ υπογράμμισε ότι έχει κάνει επανειλημμένες συζητήσεις με τις « προβληματικές » χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Τόνισε ακόμη ότι έχει αντισταθεί στις πιέσεις για «θαυματουργές λύσεις».

«Το ενιαίο νόμισμα δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει σταθερότητα και έχουμε μεγάλη υποχρέωση πάνω σε αυτό. Δεν είναι δυνατό να βρούμε λύση για την οικονομική κρίση αυτομάτως . Θα πρέπει να προηγηθεί μια καλά μελετημένη προσέγγιση», δήλωσε η Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:

Χ. Κολ: Κάντε υπομονή με την Ελλάδα