ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο κατανόησης για τον ΤΑP με Ιταλία - Αλβανία

Μνημόνιο κατανόησης για τον ΤΑP με Ιταλία - Αλβανία

Μνημόνιο κατανόσης για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) υπέγραψαν το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για την υλοποίηση του σχεδίου.

«Ο αγωγός ΤΑΡ θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση των διόδων μεταφοράς του αερίου και ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τις οικονομίες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους ομολόγους τους, Τζούλιο Τέρζι και Εντμοντ Παναρίτι για τη συνεργασία τους και πρόσθεσε ότι το μνημόνιο κατανόησης «αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση ενός ενεργειακού ζωτικού έργου, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το έργο αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλά άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να προάγει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. «Θα έχουμε περισσότερες συζητήσεις και συντονισμό εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας που θα ενισχύσει τη συνεργασία μας με την κοινοπραξία του ΤΑΡ», συνέχισε.

Το μνημόνιο υπεγράφη σε σύντομη τελετή που έγινε στα γραφεία της ιταλικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με γνώμονα να ακολουθήσει η υπογραφή σχετικής συμφωνίας σε μεταγενέστερη φάση και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις.