ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΕ: «Να επιστραφούν άμεσα οι οφειλές από ΦΠΑ στους εξαγωγείς»

ΣΕΒΕ: «Να επιστραφούν άμεσα οι οφειλές από ΦΠΑ στους εξαγωγείς»

Τις γενικές αρχές που θα πρέπει να έχει ο προωθούμενος νέος φορολογικός νόμος που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, επισημαίνει με υπόμνημα που απέστειλε τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Στο υπόμνημα του ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει επιτέλους ουσιαστική απλούστευση του φορολογικού συστήματος, καθώς αποτελεί διαχρονικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων και όχι μόνο.

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι ο νέος νόμος επιβάλλεται να αποτελέσει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι αποσπασματική ρύθμιση.

Ζητούμενα για το ΣΕΒΕ παραμένουν η απλοποίηση, η διαφάνεια, η ανταποδοτικότητα και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, μαζί βεβαίως με τη σταθερότητα τουλάχιστον μία 10ετία, την κωδικοποίηση και τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, ώστε να δημιουργείται ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, αποκαθιστώντας το βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένου και αίροντας την επιφυλακτικότητα και καχυποψία των φορολογικών αρχών έναντι όλων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο υπόμνημα του ΣΕΒΕ τονίζεται ότι τα έσοδα του δημοσίου μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά με την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής θέσης στο διεθνές περιβάλλον, με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας καθώς και με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒΕ πιστεύει στο δόγμα ενιαίος φορολογικός συντελεστής (Flat Tax Rate), φορολογική σταθερότητα, περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις άρα και περισσότερα έσοδα (σε απόλυτους αριθμούς) για το δημόσιο.

Συμπληρωματικά, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η πλήρης αξιοποίηση του ΤAXIS και η αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της ταχύτητας και της διαφάνειας.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ δεν παραλείπει στο υπόμνημα του προς τον υπουργό να κρούσει για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το μείζον φορολογικό πρόβλημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των καθυστερήσεων και κατ’ ουσία το πάγωμα επιστροφής υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.