ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα οδηγεί σε κραχ την Ελλάδα

Η τρόικα οδηγεί σε κραχ την Ελλάδα

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, η τράπεζα επισημαίνει ότι η τρόικα εξακολουθεί να υποβάλλει την Ελλάδα σε τεστ κοπώσεως προσαρμογής και σε ασκήσεις ταμειακής αντοχής που είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομικό κραχ.

Σε μια κατάσταση που θυμίζει Οκτώβριο 2011, η χώρα ωθείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση με την καθυστέρηση καταβολής της δόσης των € 31,5 δισ.

Όπως τονίζει η Alpha Bank, η καθυστέρηση αυτή είναι απολύτως αναίτια για τους παρακάτω λόγους:

α) Από το Προσχέδιο του Π2013 που μόλις δημοσιεύτηκε προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η απολύτως ικανοποιητική και σύμφωνα με τους στόχους εκτέλεση του Π2012, όπως άλλωστε είχε ήδη γίνει εμφανές και από την εκτέλεση του Π2012 στο 8μηνο Ιαν.-Αυγούστου 2012. Μάλιστα, η εκτέλεση του Π2012 όπως προβλέπεται στο Προσχέδιο έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται η ικανοποιητική εκτέλεση και του Π2013.

β) Η Κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει σαφώς συγκεκριμένα, και εξαιρετικά επώδυνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέτρα, ύψους € 13,5 δισ. για να εξασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των Π2013 και Π2014.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται και δραστικά μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, όπως η νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η δρομολόγηση της μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά επιπλέον 150.000 άτομα στην περίοδο 2011-2015 (μετά τη μείωσή της κατά 147,5 χιλ. άτομα στην περίοδο 2009-2011), η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της κεντρικής διοίκησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, κ.ά..

γ) Με την συνέχιση της ομαλής και έγκαιρης εκταμίευσης της χρηματοδοτικής βοήθειας αποκαθίσταται η πορεία ανταγωνιστικής ανάπτυξης της οικονομίας και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως διαμορφώθηκε μετά το PSI Plus.

Διαβάστε ακόμη:

Σημείο αντιπαράθεσης και στην Αυστραλία η ελληνική οικονομία!

Ντράγκι: «Όχι» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ

Σύσκεψη Τρόικας-Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Alpha Bank