ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Ο Στουρνάρας υποχωρεί στις πιέσεις του ΔΝΤ

FT: Ο Στουρνάρας υποχωρεί στις πιέσεις του ΔΝΤ

Ευθύνες στο ΔΝΤ αποδίδουν οι Financial Times για την αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των μέτρων.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ επισημαίνει ότι «το Ταμείο είναι το πιο δύσπιστο από τους πιστωτές σχετικά με την ικανότητα των Ελλήνων να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις». Αντίθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «οι εκπρόσωποι της ΕΕ θεωρούν ότι η ελληνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, έχει επιδείξει αξιόπιστη προθυμία να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας». Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα σημειώνεται ότι «χαίρει μεγάλης εκτίμησης».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, που πηγάζουν από την «τρομακτική κληρονομιά» των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, διακυβεύουν όχι μόνο την επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την έγκριση της αναθεωρημένης διάσωσης, που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016.

«Η επιμήκυνση είναι πιθανό να προσθέσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημειώνεται επίσης ότι η απαισιοδοξία του ΔΝΤ έχει άμεσο αντίκτυπο στο πώς θα είναι δομημένο το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη έχοντας εφαρμόσει τις νέες μεταρρυθμίσεις, θα είναι θεωρητικά αδύνατο να μειώσει το χρέος της με ρυθμό τέτοιο που να το καθιστά μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

«Αυτό θα συνεπαγόταν πιο δραστικά μέτρα από τους πιστωτές, όπως αποδοχή ζημιών στα δάνειά τους, κάτι που απέκλεισε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι».

Η εφημερίδα προσθέτει πως ενώ μέχρι στιγμής ο κ. Στουρνάρας αρνούνταν τη λήψη σκληρών μέτρων, τελικά υποχωρεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών.

«Αναμένεται να συμφωνήσει τις επόμενες μέρες σε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις των αγροτών και στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζει ότι ενώ το καλοκαίρι οι φωνές για ελληνική έξοδο από το ευρώ υποχώρησαν, αν η χώρα αρχίσει τα παλιά της παιχνίδια οι φωνές θα αρχίσουν να ακούγονται ξανά τις επόμενες δύο εβδομάδες.