ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» τα 89 «προαπαιτούμενα» στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα

«Αγκάθι» τα 89 «προαπαιτούμενα» στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Η απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ ο χρόνος έως την Σύνοδο Κορυφής πιέζει τις καταστάσεις ακόμα περισσότερο.

Η Ελλάδα καλείται να προωθήσει εδώ και τώρα 89 «προαπαιτούμενες ενέργειες», που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται, όπως προέκυψε και από το Eurogroup, ως προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς φαίνεται ότι έως τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όλα, όμως, εξαρτώνται και από την έκθεση της τρόικας, αλλά και από τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο δανειακό πρόγραμμα. Καθώς, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ταμείου θεωρεί το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο - άρα εκ του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει εφεξής την Ελλάδα- και τα στελέχη του ζητούν νέο «κούρεμα». Στη νέα αναδιάρθρωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να ενταχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ζήτημα με το οποίο διαφωνεί ανοικτά ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στον μακροσκελή κατάλογο με τις εκκρεμότητες, που θεωρούνται προαπαιτούμενες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗ, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, η αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (κατά το πρότυπο του ΕΟΠΥΥ), το «ευέλικτο» ωράριο εργασίας, η περικοπή των εφάπαξ και η μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους και η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων.

Επίσης, να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ο νέος νομοθετικός καθορισμός του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το πλήρες άνοιγμα όλων των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι συγχωνεύσεις των 200 Εφοριών, η βάση δεδομένων για την δημόσια περιουσία, η πλήρης υιοθέτηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο, η αναλογιστική μελέτη των συνταξιοδοτικών ταμείων, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, η κατάργηση πολυάριθμων εισφορών υπέρ τρίτων ….δεκάδες άλλες εκκρεμότητες, οι οποίες αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να λύνονται με «καταιγίδα» τροπολογιών στη Βουλή .

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τρόικας - Στουρνάρα