ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα απαίτησε μειώσεις σε μισθωτούς αντί ελαφρύνσεων για τράπεζες

Η τρόικα απαίτησε μειώσεις σε μισθωτούς αντί ελαφρύνσεων για τράπεζες

Νέα εξωπραγματική απαίτηση της Τρόικας προς Στουρνάρα.

Το νέο σημείο τριβής των εκπροσώπων των δανειστών μας με το Υπουργείο Οικονομικών προκλήθηκε με αφορμή την υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του νόμου Αλογοσκούφη. Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μη δοθεί αυτό το ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα τα οποία έχουν γραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση «μαύρη τρύπα».

Μάλιστα, για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει φόρος με τη μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, είτε να κοπούν από εφέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στη θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό. Επίσης και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό και να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία ακόμη ένα ραντεβού.

Ο κ. Σταικούρας μάλιστα τόνισε για το θέμα που προέκυψε: «Η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετέχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης. Συμμετέχω σε ανταλλαγή επιχειρημάτων αναζητώντας λύσεις. Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζουν τη στάση μου και τη στάση μας» είπε, αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο οποίος δείχνει να επιμένει στην άποψη του οικονομικού επιτελείου ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να εισπραχθούν από τις τράπεζες. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο νόμος 3723, όσο και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιβάλουν την απόδοση των 500 εκ. από τις τράπεζες και πως το συγκεκριμένο ποσό έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.