ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση

Σταϊκούρας: Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση

Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά αχνά δείγματα που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε χαιρετισμό του στην εναρκτήριο εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβούλιου Ελλάδας- Αυστραλίας (ΕΣΕΑ).

Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε ειδικότερα στην ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου της αξιοπιστίας της Ελλάδας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό καθώς και στην ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά την πολύ μεγάλη ύφεση. Έκανε επίσης αναφορά σε θετικά γεγονότα, όπως η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, η επιτάχυνση που παρατηρείται στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου μέσω μιας σειράς διαγωνισμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και στις προσπάθειες δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών σχημάτων. Η χώρα περνά από την σφαίρα των λόγων και προθέσεων στην υλοποίηση δύσκολων αποφάσεων είπε ο κ.Σταϊκούρας, μιλώντας για τεράστιες θυσίες από πλευράς των πολιτών την χρονική περίοδο 2010-1012 που έχουν φθάσει σωρευτικά τα 49 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ.

Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ύφεση που σωρευτικά του χρόνου θα έχει φθάσει το 27% την τελευταία εξαετία, ενώ έκανε λόγο για οριακή κατάσταση αναφορικά με τα χρηματοδοτικά διαθέσιμα, επισημαίνοντας ότι θα εντείνεται η πίεση μέχρι να εκταμιευτεί η δόση που εκκρεμεί. Υπάρχει άμεση ανάγκη καταβολής της δόσης είπε. Μιλώντας στην εκδήλωση η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ επισήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα η Αυστραλία είναι έτοιμη να συνδράμει στην ελληνική προσπάθεια μεταλαμπαδεύοντας τα διδάγματα από την δική της εμπειρία και τεχνογνωσία.

Η Αυστραλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στηρίζει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της οικονομίας, που είναι προς κοινό όφελος μας, τόνισε η κ Μπλούμφιλντ. Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος αναφέρθηκε στις πρώτες νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η πρεσβεία της χώρας μας στην Αυστραλία για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας. Στις πρωτοβουλίες του ΕΣΕΑ αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Αντώνιος Αδαμόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας Συμεών Τσομώκος. Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.