ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

REUTERS: Το 2013 οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα χειροτερεύσουν

REUTERS: Το 2013 οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα χειροτερεύσουν

Μόνον μία ελαφρά βελτίωση θα γνωρίσει μετά τον Δεκέμβριο η παγκόσμια οικονομία, με παραμέτρους μια ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία (ενδεχομένως όμως και εντονότερη) και ένα υφεσιακό κλίμα για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, εκτιμά πλειοψηφία των 100 οικονομολόγων που λαμβάνουν μέρος σε ειδική δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παγκόσμια οικονομία, που φέτος αναπτύσσεται με ρυθμό 3,1%, το 2013 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4%, όπως εκτίμησε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη σημερινή δημοσκόπηση. Στην προηγούμενη παρόμοια δημοσκόπηση, τον Ιούλιο, τα ποσοστά ήταν αντιστοίχως 3,3% και 3,6%. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά υπήρξε «δύσκολη» για την παγκόσμια οικονομία συνολικώς, με όλες τις θετικές προσδοκίες να επαφίενται, πλέον, στις επιδόσεις που μπορεί να παρουσιάσουν στην εκπνοή του τρέχοντος έτους αναδυόμενες οικονομίες, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται στο αν όντως θα προχωρήσουν, τον Ιανουάριο, οι «αυτόματες» περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ: υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει σε αυτόν, αυτομάτως, ακριβώς, μαύρη τρύπα 600 δισ. δολαρίων, ισοδύναμη με το 4% του αμερικανικού ΑΕΠ και με περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον άνεργους σύμφωνα με την Επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2013 η κρίση κρατικού χρέους θα συνεχίσει να κατατρέχει την 17μελή ευρωζώνη, ρίχνοντας πολύ μεγάλο βάρος στην παγκόσμια οικονομία και αποτελώντας ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο άνεμο για όλη την οικονομία της Ασίας. Πλέον αναλυτικά, συμφωνείται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων ότι, «οι πέντε από τις 19 οικονομίες του πλανήτη - με τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα όλο το 2013 - θα είναι ευρωπαϊκές».