ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 10 «μνηστήρες» της ΕΒΖ

Οι 10 «μνηστήρες» της ΕΒΖ

Δέκα είναι συνολικά οι υποψήφιοι που εκδήλωσαν εμπρόθεσμα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΒΖ, στο πλαίσιο της πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι τρείς απο τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΕΒΖ συμμετείχαν και στον πρώτο διαγωνισμό. Είναι η πολωνική Polski, η ελληνική Επίλεκτος του κ. Δοντά και η Βουλγαρική Litex. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε τώρα και η σερβική Sunoko του πολυεκατομμυριούχου Kostitc η οποία διαθέτει 3 εργοστάσια ζάχαρης στη Σερβία απο τα 6 συνολικά που υπάρχουν εκεί (τα 2 είναι της ΕΒΖ και το 1 της Sfir.)

Η Sfir, σχετικά μικρή εταιρία εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον. Για την Sfir αξίζει να σημειώσουμε οτι έχει κάνει στο Πρίντεζι της Ιταλίας ένα joint venture με την βρετανική EDF MAN η οποία είναι εμπορική εταιρία και διακινεί το 25% της ζάχαρης παγκοσμίως. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι η EDF MAN θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω της Sfir διότι οι πληροφορίες απο τον κλάδο λένε πως θέλει ήδη να αποχωρήσει απο το υπάρχον joint venture. Η Sfir διαθέτει μια μικρή ραφινερία ζάχαρης, αλλά δεν θεωρείται τόσο ισχυρή για να αγοράσει την ΕΒΖ.

Ενδιαφέρον έχει δείξει και η μεγάλη γαλλική συνεταιριστική εταιρίς Crystal Union η οποία διαθέτει 11 εργοστάσια ζάχαρης και ήδη συνεργάζεται με την ΕΒΖ.

Τέλος το ενδιαφέρον του εξεδήλωσε και ο Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ) μέσω της ρωσικής του εταιρίας η οποία είχε συμμετάσχει και στον πρώτο διαγωνισμό αλλά είχε απορριφθεί λόγω μη πληρότητας του φακέλου.