ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Νταλάρα Όχι στην επαναγορά του φθηνού ελληνικού χρέους

Τ. Νταλάρα Όχι στην επαναγορά του φθηνού ελληνικού χρέους

Αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός προγράμματος επαναγοράς του «φτηνού» πλέον ελληνικού χρέους από την Αθήνα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα

αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει γίνει κάποια σχετική κρούση από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Η επαναγορά ομολόγων από τη χώρα μας θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του υπέρογκου δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι η αξία των ελληνικών τίτλων παραμένει αρκετά χαμηλότερη από την ονομαστική αξία στην οποία αγοράστηκαν.

Η εν λόγω πρόταση είχε γίνει πριν από λίγες εβδομάδες από τον Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Συνάντησης μεταξύ ΔΝΤ και Παγκόσμιαςτράπεζαςστο Τόκιο.

Όπως είχε σχολιάσει ο κ. Άσμουσεν, η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που διατίθενται για τη διάσωσή της προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αγορές ομολόγων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το χρέος αλλά και το κόστος αποπληρωμής του, καθώς θα απαλειφόταν η ανάγκη καταβολής επιτοκίων.

Η καλύτερη χρήση των χρημάτων της ευρωζώνης, που διατίθενται για την κάλυψη του [ελληνικού χρηματοδοτικού] κενού, θα ήταν να βοηθήσουν στη μείωση των επιτοκίων του [νέου] ελληνικού χρέους, όχι η χρήση των χρημάτων για επαναγορές στην αγορά, οι οποίες δεν επιλύουν την καρδιά του σημερινού προβλήματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα.