ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση

Κρίσιμη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση

Euro Working Group σήμερα, Eurogroup την Τετάρτη -

«Βρείτε τα το συντομότερο» διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση

Η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Euro Working Group σήμερα Δευτέρα και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, «η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί».

Στόχος των συμμετεχόντων στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, τότε ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες στην τηλεδιάσκεψη. Η υπομονή των εταίρων έχει εξαντληθεί και αναμένεται να σταλεί σκληρό μήνυμα στην Αθήνα και τους κυβερνητικούς εταίρους. «Βρείτε τα το συντομότερο», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να περιμένουν για πολύ.

Επιπλέον, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του Eurogroup, οι υπουργοί σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα εργασιακά και άλλα σημεία της συμφωνίας για την οποία ο μόνος που έχει πολιτική εντολή να κάνει διαπραγμάτευση είναι η τρόικα.

Η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται αλλαγές σε τρία σημεία που αφορούν τα εργασιακά, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ όπως ακόμη έγινε γνωστό, η κατάθεση του νομοσχεδίου «θα γίνει σύντομα» (σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 Νοεμβρίου) καθώς ο συντονισμός για τα προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί.

Όπως άφησε να εννοηθεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδριάσεις».

Διαβάστε επίσης:

«Γόρδιος δεσμός» οι διαπραγματεύσεις