ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Μείζονα εθνική ευθύνη για ένα σχέδιο ανάπτυξης

Προβόπουλος: Μείζονα εθνική ευθύνη για ένα σχέδιο ανάπτυξης

Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο να μείζονα εθνική ευθύνη να προχωρήσει η χώρα σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης ανάπτυξης με πολιτικές που θα διευκολύνουν τις αλλαγές και θα προωθούν την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής στοχεύει στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού πάνω σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, οι μεταβιβάσεις πόρων προς την Ελλάδα θα περιοριστούν. Δεδομένου ότι η πολιτική συνοχής θα επικεντρωθεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 12 έως 13 δισ. ευρώ έναντι 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013. Παράλληλα, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των πόρων της κατηγορίας αυτής.