ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Πρέπει να αποφευχθεί μια τμηματική καταβολή της δόσης

Eurobank: Πρέπει να αποφευχθεί μια τμηματική καταβολή της δόσης

Η Eurobank Research στο εβδομαδιαίο τεύχος "7 ημέρες Οικονομία" προειδοποιεί πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα μεγαλώνει, όσο υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας της ψήφισης των μέτρων από την Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

" Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αναζωπυρώνεται ενώ και η διεθνής συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη. Το παράδειγμα της μη επίτευξης συμφωνίας πριν την Συνάντηση Κορυφής της 18η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Τα περιθώρια των 10-ετών Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (Σχήμα 1) για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (μετά τη Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012) ακολουθούν ανοδική πορεία δείχνοντας το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά".

Η τράπεζα εκτιμά πως η επίτευξη συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης των €31,3 δισ. θα βελτιώσει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν αποκλείει ωστόσο η αρχική ή η επαυξημένη δόση να εκταμιευθεί τμηματικά.

Μια τέτοια εξέλιξη -προειδοποιεί- θα πρέπει να αποφευχθεί, αφενός διότι είναι εξαιρετικά αρνητική, όσον αφορά στη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία και, αφετέρου, η τμηματική καταβολή της δόσης δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να επανεκκινήσουν την οικονομία. Στην περίπτωση αυτή οι εισροές των χρημάτων (πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κτλ.) θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά στην αποπληρωμή οφειλών της προηγούμενης περιόδου. Τέλος, η Eurobank σημειώνει πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί μεσοπρόθεσμα στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την ελληνική οικονομία.