ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Αναγκαία η μεγαλύτερη ....ευελιξία της αγοράς εργασίας

Ντράγκι: Αναγκαία η μεγαλύτερη ....ευελιξία της αγοράς εργασίας

«Η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της κινητικότητας της εργασίας στην Ευρωζώνη είναι απαραίτητη, αν και υπάρχει ορατή πρόοδος όσον αφορά τη διόρθωση στα κόστη εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και στις ανισορροπίες των ισοζυγίων τρεχουσών (εξωτερικών) συναλλαγών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Ο Ντράγκι είπε ότι είναι αναγκαίες πολιτικές για να ολοκληρωθεί η ευρισκόμενη σε εξέλιξη άρση των υφιστάμενων ανισορροπιών. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, πρόσθεσε, θα συμπλήρωναν και θα στήριζαν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη βιωσιμότητα του χρέους. Όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι υπάρχει σαφής ένδειξη ότι οι προσπάθειες προσαρμογής των χωρών της Ευρωζώνης φέρνουν καρπούς. Είναι σημαντικό, τόνισε, να διατηρηθούν αυτές οι προσπάθειες για την αποκατάσταση υγιών δημοσιονομικών θέσεων, σε εναρμόνιση με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2012. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο νομισματικό τομέα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρυθμός της νομισματικής επέκτασης συνεχίζει να είναι υποτονικός και ότι τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ο τραπεζίτης τόνισε ότι οι υγιείς ισολογισμοί των τραπεζών θα αποτελέσουν σημείο-κλειδί για τη διευκόλυνση τόσο της παροχής των κατάλληλων πιστώσεων στην οικονομία και της ομαλοποίησης όλων των διαύλων χρηματοδότησης. Είναι σημαντικό, είπε, να συνεχίσει να ενισχύεται η αντοχή των τραπεζών, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι υπάρχουν τράπεζες που επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα κεφάλαια που πήραν από αυτή με τριετή διάρκεια και χαμηλό επιτόκιο (σ.σ.: με το πρόγραμμα LTRO). «Αν οι τράπεζες επιστρέφουν τα κεφάλαια του LTRO επειδή δεν τα δανείζουν ή επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν κινδύνους ή επειδή είναι αδύναμη η ζήτηση πιστώσεων, δεν είμαι σε θέση να το πω, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοί πρέπει να είναι οι κύριοι λόγοι», δήλωσε ο τραπεζίτης.