ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Επείγει η απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Eurobank: Επείγει η απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η απόφαση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να ληφθεί άμεσα, προειδοποιεί η Eurobank σε σημερινή της ανάλυση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ προϋποθέτει την επιτάχυνση της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, η οποία, όπως λένε, δεν τερματίστηκε με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η Eurobank θεωρεί ότι στις μη ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μια σειρά από δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα οι περαιτέρω αποφάσεις που απαιτούνται για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η περαιτέρω αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κτλ.

«Οι εκπρόσωποι των δανειστών πλέον γνωρίζουν καλά την ελληνική πραγματικότητα και τις πιέσεις που δέχεται το πολιτικό σύστημα για να μην προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναμένουμε ότι η πίεση σχετικά με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δε θα τερματιστεί στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

Επισημαίνουν, εξάλλου, πως είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της και να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τα ανοικτά θέματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τη Eurobank, θα πρέπει να αποφευχθεί η τμηματική καταβολή της δόσης, αφού κάτι τέτοιο δε θα έλυνε το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ η καταβολή του συνολικού ποσού των 44,7 δισ. (31,3+5,1+8,3) θα αποτελούσε μια σημαντική οδό διαφυγής από το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.