ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίζουν για την Ελλάδα

Αποφασίζουν για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας η Τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Αγκάθι» στις συζητήσεις των δανειστών παραμένει η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και χώρες της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι το Eurogroup χρειάζεται να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα τα επόμενα χρόνια να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.

«Η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο Όλι Ρεν.

Παράλληλα, επέμεινε ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση, έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Η Μ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εισερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει -μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις-να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

«Eίμαστε εδώ για να εργαστούμε εποικοδομητικά στο Eurogroup προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα. Aυτός είναι η πρόθεσή μας και ο στόχος μας» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατευθεί η γερμανική οικονομία και επισήμανε ότι η Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναμένουν πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν σήμερα την αρχική τους έγκρισή για τη διάθεση των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα δοθεί «πολιτική έγκριση επί της αρχής» για την αποδέσμευση της δόσης, αλλά πριν την εκταμίευση η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στον «αέρα» η συνεδρίαση λόγω διαφωνιών