ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνες με τους περιβαλλοντικούς νόμους θα είναι έρευνες στο Ιόνιο

Σύμφωνες με τους περιβαλλοντικούς νόμους θα είναι έρευνες στο Ιόνιο

Σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται τόσο από τη διεθνή όσο και από την εθνική περιβαλλοντολογική νομοθεσία, πρόκειται να γίνουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο από τη νορβηγική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των θαλάσσιων θηλαστικών στα νερά που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι οι σεισμικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου της «PGS» ελέγχονται επίσης από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, με την εποπτεία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που καθιστά απίθανη την παραβίαση των διεθνών περιβαλλοντολογικών κανόνων. Ο κ. Λιβιεράτος παρέπεμψε επίσης σε ανακοίνωση της εταιρίας η οποία υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια φήμη της στην ποιότητα, στον επαγγελματισμό και στην αποφυγή περιβαλλοντικού ρίσκου, παραλείποντας να εφαρμόσει Διεθνείς Συμβάσεις».

Σημείωσε δε, ότι μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι δύο επιστημονικοί συνεργάτες της πετρελαϊκής πολιτικής του υπουργείου, όπως επίσης και τρεις παρατηρητές θηλαστικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι ακριβώς με την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και των δελφινιών κατά τη διάρκεια των ερευνών οι οποίες ούτως ή άλλως είναι ήπιας μορφής. Τέλος, ο κ. Λιβιεράτος, με αφορμή την παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για την επικινδυνότητα των σεισμικών ερευνών για τη ζωή των δελφινιών του Ιονίου, εξέφρασε την απορία «γιατί ο συγκεκριμένος δεν άσκησε μία συνολική κριτική για το πρόβλημα, απ' τη στιγμή που μόνο στα δίχτυα ψαράδων πεθαίνουν 76 δελφίνια τον χρόνο στην Ελλάδα», όπως είπε.