Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί τις τράπεζες

Newsbomb

Μια από τις χαρακτηριστικότερες ενδείξεις της κρίσης, που αργά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε ύφεση, είναι αυτή που προκύπτει μέσα από τα...

Μια από τις χαρακτηριστικότερες ενδείξεις της κρίσης, που αργά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε ύφεση, είναι αυτή που προκύπτει μέσα από τα ...τραπεζικά γκισέ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από τις front lines των καταστημάτων ανά την χώρα, η ζήτηση νέων δανείων από το κοινό έχει πέσει κατακόρυφα.

Κι αν το Δεκέμβριο που μας πέρασε, για πρώτη φορά, μετά από τρεις δεκεατίες, σημειώθηκε μείωση του υπολοίπου στο σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων κατά 0,2%, ο Ιανουάριος θα είναι ακόμη χειρότερος, καθώς διευρύνεται το έλλειμμα στην κατηγορία "ιδιώτες". Κοινή πλέον είναι η εκτίμηση μεταξύ των αρμοδίων τραπεζικών διευθύνσεων ότι το 2011 θα είναι η πρώτη χρονιά, μετά το 1980, που θα κλείσει συνολικά με μείωση του συνολικού ποσού των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σε σχέση με το 2010.

Το φαινόμενο θεωρείται και είναι πρωτόγνωρο, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός της αύξησης των επισφαλειών, γίνεται εκρηκτικό. Ήδη, το όριο του 12% στις επισφάλειες έχει κατακτηθεί ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα κλείσει το Δεκέμβριο που μας έρχεται. Την ίδια ώρα, η εικόνα που παρουσιάζει το αντίπαλο δέος, δηλαδή οι καταθέσεις, είναι η ίδια και ενδεχομένως χειρότερη. Τελικά, το 2010 έκλεισε με μείον 27 δισ σε σχέση με το 2009, αλλά το χειρότερο από όλα δεν ήταν ότι τα περίπου 15 από αυτά έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα 12 δισ "φαγώθηκαν" για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες. Δείγμα κι αυτό της μεγάλης κρίσης. Αν αυτή η τάση συνεχισθεί και λάβει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, τότε οι εμπλοκές θα είναι πολλές και δυσεπίλυτες, γιατί το φαινόμενο θα "χτυπήσει" σε πολλά και διαφορετικά σημεία.

Πηγή: newscode.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved