ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωπαϊκή στάση προκαλεί ερωτηματικά για την προοπτική της ευρωζώνης

Η ευρωπαϊκή στάση προκαλεί ερωτηματικά για την προοπτική της ευρωζώνης

«Η ευρωπαϊκή δυστοκία αυτών των ημερών δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές ενός λαού, που καλείται να υποστεί άλλο ένα επώδυνο πακέτο λιτότητας και, ταυτόχρονα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ενότητα και προοπτική της ίδιας της ευρωζώνης» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος έστειλε, εξάλλου, επιστολή στον Γερμανό πρόεδρο του κορυφαίου ευρωπαϊκού επιχειρηματικού φορέα «BusinessEurope», Γιούργκεν Τούμαν, με την οποία καλεί την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα «να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για να δοθούν άμεσα βιώσιμες απαντήσεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθοριστικό μέρος του οποίου είναι η Ελλάδα».

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ακόμη ότι «η κοινωνία μας πληρώνει, εδώ και τρία χρόνια, τα σπασμένα ενός πολιτικού συστήματος που αρνείται να αλλάξει και μιας Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της» και προσθέτει: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δικαιούνται να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Δεν δικαιούνται, όμως, να υποτιμούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυσίες, που έγιναν εν ονόματι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Η Ελλάδα, σήμερα, έχει κάθε λόγο να απαιτεί οριστικές αποφάσεις και βιώσιμες λύσεις από την Ευρώπη, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Και το ευρωπαϊκό μέλλον από αυτές εξαρτάται».

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του BusinessEurope, ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνει ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια και αν δεν υποτάξουν τα εσωτερικά κομματικά και πολιτικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή προοπτική, τότε δεν διακυβεύεται μόνο το πείραμα του ευρώ, αλλά και το ίδιο το μέλλον της ΕΕ. Τονίζει, ακόμη, ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν υποτιμηθεί, δεδομένου ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν θα είχε δεχθεί αγόγγυστα, κυριολεκτικά σαν πειραματόζωο, να ακολουθήσει αυτό το επώδυνο μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ευρύτατων διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας».