ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: H εκταμίευση προς την Ελλάδα θα ληφθεί το αργότερο στις 13/12

DW: H εκταμίευση προς την Ελλάδα θα ληφθεί το αργότερο στις 13/12

Στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου συζητείται σήμερα η συμφωνία των Βρυξελλών σχετικά με την Ελλάδα. Ενστάσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περάσει σήμερα η συμφωνία από την επιτροπή προϋπολογισμού και αύριο, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής. Ήδη το πρωί της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ενημέρωσε τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, η σχετική συζήτηση κύλησε ομαλά και χωρίς αντιρρήσεις.

Μεμονωμένοι βουλευτές των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ και ο βουλευτής από την Έσση Κλάους Πέτερ Βιλς εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών. «Έχω τους ενδοιασμούς μου, εάν τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει» δηλώνει στην εφημερίδα Donaukurier ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

Ωστόσο η γενική εκτίμηση στο Βερολίνο είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υπερψήφιζε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση Μέρκελ γιατί, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα θα ληφθεί το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.

Αντιρρήσεις για τον επείγοντα χαρακτήρα της ψηφοφορίας εκφράζουν ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ενημερωθούν.