ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΚΠΑ: Προσοχή στις τιμές χριστουγεννιάτικων ειδών

ΚΕΚΠΑ: Προσοχή στις τιμές χριστουγεννιάτικων ειδών

Μέχρι και ...3.688% ακριβότερα μπορεί να στοιχίσει στον καταναλωτή μια ακριβή χριστουγεννιάτικη μπάλα, σε σχέση με μια φθηνή, ενώ ένα δέντρο ίδιου ύψους -περίπου 2,5 μέτρων- μπορεί να κοστίσει από 15 ευρώ μέχρι και 360, δηλαδή να παρουσιάζει απόκλιση της τάξης του 2.311% στις τιμές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τιμοληψίες, που πραγματοποίησε στη χριστουγεννιάτικη αγορά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΠΕΚΑ), το οποίο προειδοποιεί ότι στα καταστήματα κυκλοφορούν στολίδια με υπερβολικά υψηλές τιμές, γι' αυτό επιβάλλεται προσεκτική έρευνα αγοράς.

Συνολικά, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τις αντίστοιχες μπάλες, μια κορυφή, μια φάτνη, έναν άγγελο, έναν Άγιο Βασίλη και φωτάκια, μπορεί να στοιχίσει από περίπου 30 ευρώ (για τις μικρότερες διαστάσεις και τα φθηνότερα προϊόντα) μέχρι σχεδόν 1000 ευρώ (για τα ψηλότερα δέντρα και τα ακριβότερα είδη), δηλαδή υπάρχει διαφορά άνω του 1.200%.

Αναλυτικότερα, για την αγορά ενός μικρού χριστουγεννιάτικου δέντρου με πέντε μικρές, δέκα μεσαίες και πέντε μεγάλες μπάλες, φωτάκια, φάντη, άγιους Βασίληδες και κορυφή, ο καταναλωτής θα χρειαστεί να πληρώσει από 29,91 ευρώ μέχρι 296,40 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός ανεβαίνει για ένα στολισμένο δέντρο μεσαίων διαστάσεων, για το οποίο θα απαιτηθούν από 51,12 έως 536 ευρώ, ενώ από 73,6 ευρώ έως σχεδόν 960 ευρώ μπορεί, τέλος, να στοιχίσει ένα χριστουγεννιάτικο έλατο μεγάλων διαστάσεων με τα στολίδια του.